28 januari 2021

Releasenyheter

Allmänt

  • Listor
    • Nu går det återigen bra att spara kolumnbredden i alla listor i systemet.
    • Rättat att det inte gick att använda mellanslag i kolumnfilter i listorna.
  • Menyalternativ
    • Vi har justerat namnet som visas i webbläsarens flik för ett flertal menyalternativ, bl.a. Order, Kundfakturor och Lev.fakturor.

SoftOne Akademi – din kunskapsbank för SoftOne® GO

I SoftOne Akademi har vi samlat olika resurser så att du enkelt hittar den information du behöver för att få ut så mycket som möjligt av affärssystemet SoftOne® GO. Titta på instruktionsfilmer, läs handböcker eller använd vårt Kundcenter som ger tillgång till vanliga frågor och svar avseende systemet.

App

OBS! Den nya app-versionen finns tillgänglig måndagen efter webb-releasen

Numera är det möjligt för kunder som inte använder SoftOne GO Lön att se sitt semestersaldo i appen. Detta under förutsättning att semesterdagar är inlagda på anställdas semesterkort.
För att lägga in semesterdagar måste behörighet till Frånvaro/Semester vara påslagen. För att anställda sedan ska ha möjlighet att se sitt eget semestersaldo krävs det att behörighet 875 är påslagen för de anställda.

Finns dagar utlagda per respektive år kommer de att visas. Om det t ex endast finns återstående betalda dagar men inga sparade dagar kommer endast texten för återstående betalda dagar att visas.

  • Order
    • Rättat att appen ej tog hänsyn till omvandlingsfaktor vid registrering av artiklar. Detta problem uppstod endast i iOS.

Tid/Bemanning

Det kom en del frågor efter förra releasen gällande nya funktionen i grundschemavyn. Nedan finns beskrivning hur funktionen fungerar.

Kopiera kontering utifrån schemat
Exempel: Vi gör ett nytt grundschema på anställd 1000. Vi vill kopiera ett grundschema från anställd 3000. 3000 tillhör en annan tillhörighet och därför vill vi inte kopiera den personens schema för att det inte ska bli  felaktig tillhörighet på passen, därför kommer anställd nr 3000 scheman inte att visas.
​​​​​​
Sätt kontering utifrån den anställde
Exempel: Vi gör ett nytt grundschema på anställd 1000. Vi vill kopiera ett grundschema från anställd 3000. 3000 tillhör en annan tillhörighet. Vi vill kopiera den anställdes schema, men vi vill att tillhörigheten på mottagarens pass (1000) ska hämta tillhörigheten från den anställdes (1000) ekonomiska tillhörighet, och inte från tillhörigheten som ligger på passet.

Funktionen finns även Funktioner > Nytt grundschema och Aktivt schema > Kopiera/Överta. 

  • Fel vid visning av pass över dygn
    Vi hade ett fel som har åtgärdats där pass över dygn visades fel. Detta är sedan tidigare åtgärdat i en service-release.
  • Komplettera med schematyp
    Om man la ett pass på en anställd, för att sedan komplettera med en schematyp så räknades inte utfallet om. Detta åtgärdades i service-release och avsåg avvikelserapporterare.
  • Avslutade anställda i schemaplaneringen
    Rättning gjord där avslutade anställda i vissa fall kom i listan vid flytta pass.
  • Ekonomisk struktur – Redigera/Aktivera/Kopiera grundschema
    Vi hade ett fel där man vid aktivering, redigering  och i vissa fall kopiera grundschema inte fick upp några pass i schemat. Detta åtgärdades i tidigare service-release.
  • Periodurval tappades vid utskrift av schema
    Om man skrivit ut en rapport och valt period, för att sedan öppna urvalet igen tappades ibland den tidigare valda perioden. Detta är nu åtgärdat.
  • Tydligare felbeskrivning i API-loggen
    Tydligare felbeskrivning har lagts till i API-loggen när något inte har gått att läsa in.

Lön

11 februari kommer Collectum att kräva att avtalad lön är med i filen för ITP1.
I och med denna utveckling behöver ni avvakta tills den 11 februari för att rapportera in filen till Collectum.

Se nedan från Collectum:

Vad innebär rapportering av avtalad lön för ITP 1?

 

Den 11 februari 2021 blir avtalad lön en ny del av rapporteringen av nya medarbetare som tillhör ITP 1. Från och med detta datum ska ni rapportera både den avtalade månadslönen och den utbetalda bruttolönen för anställda som anmäls in till ITP 1. Detta innefattar även de anställda med en lön som överstiger tio inkomstbasbelopp som väljer att gå över till ITP 1. Den avtalade lönen ska bara anges vid inträdet.

 
 

Varför ska avtalad lön anges vid nyanmälan?

 

Genom att vi får in avtalad lön vid inträdet slipper vi ta in kompletterande löneuppgifter när en anställd som tillhör ITP 1 blir sjuk kort efter inträdet. Detta har vi tidigare gjort via ett brev.

I samband med att den anställde exempelvis blir sjuk så behöver en ersättningsnivå räknas fram i premiebefrielseförsäkringen. Gäller det en ny anställning så finns det inte tillräckligt mycket underlag för denna beräkning. Genom att vi får in den avtalade lönen i samband med inträdet behöver denna uppgift inte längre efterfrågas via brev ifall den anställde blir sjuk, vilket sparar tid för både er som arbetsgivare och för Collectum, samt minskar pappersförbrukningen.

 
 

Från när ska vi börja ange avtalad lön?

 

Från och med den 11 februari 2021 ska den avtalade lönen inkluderas i rapporteringen i samband med nyanmälan av anställda inom ITP 1.

Numera finns det möjlighet att styra att vissa lönearter inte ska gå på den fasta kontering på anställdakortet.

Inställningen finns på lönearten.

Inställningar > Lön > Lönearter

  • Optimering av transaktionsrapport
    Optimering har gjorts avseende transaktionsrapporten.
  • Redigera transaktion
    Efter förra releasen uppstod ett fel att det inte gick att ändra antal på en löneart i attestera tid. Detta är nu åtgärdat.
  • Varning massregistrering
    Det kom tidigare inte upp en varning om en anställd ej börjat än. Detta är nu åtgärdat.

Ekonomi

I urvalet för resultatrapporter finns det nu en inställning som möjliggör utskrift av enskilda rapporter per internkonto. Detta gör att användare exempelvis kan ange ett intervall av kostnadsställen och skriva ut separata rapporter per angivet kostnadsställe.

Tidigare har användare varit tvungna att skriva ut en rapport per kostnadsställe, vilket har inneburit ett tidskrävande arbetssätt. Följ nedan instruktion för att testa den nya inställningen och spara en hel del tid!

  1. Öppna urvalet för önskad rapport.
  2. Ange period.
  3. Ange konteringsdimension.
  4. Kryssa i inställningen ’Enskild rapport per internkonto’.
  5. Ange ett intervall av internkonton.
  6. Skriv ut.
  7. Utskriften resulterar i enskilda rapporter för alla internkonton i det valda intervallet!

 

  • År och perioder
    • Om statusen för en eller flera perioder ändras till ’Öppen’ justeras nu även årets status till ’Öppen’.
  • Import
    • Vid import av ordrar från ICA Online importeras nu rätt adress till kundkorten, dvs. ’deliveryAddressLine1’ istället för den felaktiga ’companyAddress’.
  • Kontoanalys
    • Åtgärdat att raderna inte visades efter sökning på sidan Kontoanalys.
  • Periodkonteringar
    • Rättat att inget belopp eller antal gånger angavs på periodkonteringsmallar med ursprung från lev.fakturor. Detta gällde endast om inställningen att automatiskt föra över lev.fakturor till verifikat var aktiverad.
    • En justering har utförts för att förhindra att öresdifferenser uppstår när periodiseringar med triggertyp ’Egen periodkontering’ skapas upp.
  • Rapporter
    • I en extrainsatt release åtgärdades ett utskriftsproblem för rapporter med typ ’Saldolista leverantör’.
    • Summeringarna för kolumnerna Bet.belopp och Saldo i rapporterna med typ ’Saldolista kund’ har justerats.
    • Flertalet ekonomi-rapporter har översatts till engelska.

Försäljning

Många användare har efterfrågat en mer detaljerad uppföljning på sidan Projektöversikt. Med anledning av det har vi implementerat en lösning för att välja om det selekterade projektets data ska visas sammanslaget, precis som tidigare, eller om alla belopp ska visas specificerat per kostnadsslag. Detta möjliggör att användaren bland annat kan följa upp hur stora kostnader som avser en viss materialgrupp, hur mycket övertid som projektet omfattar eller i vilken utsträckning restid har registrerats.

Nedan beskrivs den funktionalitet som tillkommit.

 


Gruppering

För att skapa större flexibilitet i listan har vi lagt till användarstyrd gruppering. Detta innebär att det är möjligt att gruppera fritt på de befintliga kolumnerna Typ och Specifikation samt den nya kolumnen Kostnadsslag. Grupperingen fungerar likadant som på övriga sidor, dvs. önskad kolumn dras upp till det markerade fältet i exempelbilden.


Rubrikgrupper

Listan har även förtydligats genom att rubrikgrupper har lagts till. Tidigare var det svårt att se vad kolumnerna benämnda ’Tid’ hörde till, särskilt om dessa råkade flyttas. Nu visas istället en kolumngrupp för Budget, Utfall samt Avvikelse med kolumnerna Belopp och Tid visas under respektive grupp.


Visa detaljerad information

I urvalet har vi lagt till en ny inställning benämnd ’Visa detaljerad information’. Denna inställning gör det möjligt att visa intäkter och kostnader uppdelat per materialkoder, debiteringstyper och utläggstyper.

Nedan följer en kort instruktion om hur inställningen används.

  1. Välj önskat projekt.
  2. Bocka i kryssrutan ’Visa detaljerad information.
  3. Nu visas en ny kolumn benämnd ’Kostnadsslag’.
  4. Tryck på knappen Hämta data.
  5. Nu visas kostnadsslaget för alla intäkter, kostnader och utlägg:
  6. För att få en samlad bild av varje kostnadsslag är det lämpligt att gruppera på den kolumnen. I exemplet har gruppering utförts och då visas ett totalbelopp för kostnaderna för respektive kostnadsslag:


Kostnadsslag

Kostnadsslagen som visas i Projektöversikten baseras på olika register beroende på om det är material, tid, utlägg eller lev.fakturor som avses.

  • Material
    • Kostnadsslaget hämtas från den materialkod som är angiven på den registrerade artikeln
    • Materialkoderna läggs upp via Försäljning > Inställningar > Artiklar > Materialkoder och anges sedan i redigeringsläget av en artikel via Försäljning > Artikel > Artiklar
  • Tid
    • Kostnadsslaget hämtas från den debiteringstyp som har använts vid registrering av tidraden
    • Debiteringstyperna läggs upp via Personal > Inställningar > Tid > Närvarotidkoder alt. Frånvarotidkoder
  • Utlägg
    • Kostnadsslaget hämtas från den utläggstyp som har använts vid registrering av utlägget
    • Utläggstyperna läggs upp via Personal > Inställningar > Tid > Resa/utlägg
  • Lev.fakturor
    • Kostnadsslaget hämtas från den rad som registrerats under expandern Koppla mot projekt i redigeringsläget av en lev.faktura
    • I rullgardinsmenyn för kostnadsslag i ovan nämnd expander kan användaren välja mellan materialkoder, debiteringstyper och utläggstyper

I en tidigare release utvecklade vi stöd för upp till fyra decimaler för försäljningspriset på artikelrader. Detta har nu även applicerats på systemets faktura- och orderrapporter. Nedan visas ett exempel där fyra decimaler används. Totalbeloppet avrundas, precis som i systemets gränssnitt, till två decimaler.

  • Försäljningsstatistik
    • Rättat ett problem med datumurvalet som gjorde att alla rader inte visades.
  • Order
    • Om en användare markerar och flyttar en artikelrad uppåt/nedåt i artikellistan kvarstår nu markeringen efter att flytten har utförts.
    • Om artikelrader som inkommit via EDI flyttas till annan order följer numera PDF-filen för lev.fakturan/orderbekräftelsen med till den nya ordern.
    • Åtgärdat att lyftrader med garantibelopp inte fick någon benämning.
  • Order till lön
    • Nu går det att ändra Debiteringstyp och Fakturerbar tid på befintliga, fakturerade tidrader.
  • Tidrapport
    • Rättat att den externa noteringen hamnade i fältet för intern notering vid flytt av en tidrad till en annan order.
  • Rapporter
    • Nu kan rapporterna ’Löneunderlag från T/P’ och ’Löneunderlag från T/P Utökad’ skrivas ut med urval på enbart datum. Tidigare var användaren tvungen att ange urval på både datum och anställningsnummer.
    • Rapporten ’ROT-RUT rapportunderlag’ kan nu även användas för utskrift av avdrag som avser Grön teknik. Observera även att rapporten har döpts om till ’Skattereduktion rapportunderlag’.

Arkiv

Vi hjälper dig att hitta rätt